Capacitatea de a detecta și vizualiza radiatia in infraroșu cu camerele termografice are beneficii enorme pentru utilizatori, de la salvarea de vieți până la salvarea mijloacelor de trai. În special în ultimul deceniu, inovațiile în ceea ce privește dimensiunea, greutatea și costul camerei termografice, împreună cu reducerea dimensiunilor, imbunatatirea software-ului de analiză și procesarea datelor, au făcut această tehnologie neprețuită în moduri neprevăzute. Avand atât de multe opțiuni la dispozitie – de la sisteme de camere aeriene fără pilot pentru căutare și salvare până la camere pentru identificarea emisiilor de gaze – este important să vă concentrați asupra factorilor cheie atunci când alegeți instrumentul termic potrivit pentru munca dumneavoastră. Întrebarea pe care trebuie sa v-o adresati inca de la început este dacă informatiile calitative sau cantitative sunt primordiale.
Termografia calitativa
Pentru unele aplicații, operatorul are nevoie doar de un termograf, sau de date în infraroșu reprezentate ca imagine vizuală, pentru a interpreta scena și a identifica sursa unei probleme sau necesitatea unei reparații. Această metodă calitativă de termografie oferă indiciul vizual necesar pentru a acționa.
O aplicatie importanta a termografiei calitative este in operațiuni de căutare și salvare folosind o camera termice atașată la un sistem aerian fără pilot (UAS). În acest scenariu, cei care caută folosesc camera pentru a localiza profile umane calde care ies în evidență pe un fundal mai rece. Imaginile termice sunt deosebit de utile pe timp de noapte sau în alte situații de vizibilitate scăzută in care ochiul uman sau camerele normale nu mai fac fata. In aceste situatii masurarea temperaturilor specifice nu este necesară. Aceeași nevoie calitativă se poate aplica și sistemelor avansate de asistență pentru șofer (ADAS) sau vehiculelor autonome. Aici scopul este similar: capacitatea de a identifica obiecte specifice de pe carosabil, în special oameni și animale, pe care șoferii doresc să le evite în situații de vizibilitate redusă.
Termografia calitativa
În schimb, există momente când un simplu termograf nu este suficient pentru a interpreta scena. În aceste scenarii, capacitatea de a detecta și înregistra temperatura fiecărui pixel este vitală pentru succesul misiunii. În aceste cazuri, este important să folosiți o cameră termografica radiometrică, ceea ce înseamnă că camera este capabilă să măsoare temperatura unei suprafețe date interpretând intensitatea semnalului infraroșu care ajunge la cameră. Cu funcționalitatea radiometrică, operatorii de drone pot salva date pentru analiza imaginilor după zbor. Software-ul compatibil poate măsura cu precizie temperaturile pixelilor de imagine, un proces critic pentru inspecția agricolă, de diagnosticare a clădirilor sau industrială. Indiferent dacă inspecteaza acoperișuri, panouri solare, substații sau culturi agricole, operatorii de drone pot analiza datele de temperatură după zbor și pot trimite rapoarte și imagini detaliate care oferă rezultate cuantificabile.
Termografia radiometrică joacă, de asemenea, un rol crucial în monitorizarea stării echipamentelor și in inspecțiile mecanice, deoarece poate nu numai să identifice punctele calde sau reci anormale, ci și să ofere informatii suplimentare de temperatură necesare pentru a diagnostica corect potențialele probleme. Aceste puncte fierbinți sau reci pot semnifica defecțiuni sau potențiale defecțiuni într-un sistem electric sau mecanic; identificarea timpurie a acestor probleme permite tehnicienilor să programeze reparații sau înlocuiri fără a necesita o oprire costisitoare a operațiunilor. Camerele termografice radiometrice includ adesea caracteristici utile, cum ar fi un spot de masura pe care utilizatorul îl poate muta sau redimensiona pentru a se adapta mai bine aplicațiilor specifice sau spoturi multiple care măsoară temperaturile în diferite zone ale scenei.
În ciuda utilizării pe scară largă a termografiei radiometrice, este important să observam că poate exista variații în temperatura reală atunci când se captează date temperate fără contact. Masurarea de la distanță a temperaturii unei suprafețe se bazează pe capacitatea echipamenului de a compensa cu precizie caracteristicile suprafeței, interferența atmosferică și sistemul opto – electronic in sine. Emisivitatea, sau capacitatea obiectului de a emite radiatie in infraroșu, și reflectivitatea, sau modul în care suprafața reflectă radiatia, pot influența și reduce precizia generală a temperaturii masurate cu două grade Celsius sau mai mult. Majoritatea camerelor termografice oferă setări de compensare care pot lua în considerare aceste caracteristici ale suprafeței și pot îmbunătăți acuratețea generală a măsurătorilor.
Alegerea echipamenului termografic
Deși camerele termografice cantitative par a fi alegerea potrivită practic pentru orice aplicație – deoarece funcționează la fel de bine pentru inspectii calitative – camerele termografice radiometrice sunt mai complexe și adesea mai scumpe decât camerele non-radiometrice. În cele din urmă, înțelegerea nevoilor specifice va conduce la alegerea adecvată în alegerea camerei.